Site Overlay

De ce Michelangelo?

Pe Michelangelo  l-am descoperit in timpul liceului, inainte de 1989, citind Agonie si Extaz, una din cele 10 carti recomandate de diriginta noastra. Cartea a avut un puternic impact asupra mea, intr-o vreme in care nici macar nu as fi indraznit sa visez ca voi avea sansa sa calatoresc in afara tarii. Am fost fascinat de faptul ca pentru a putea sculpta forma exterioara a corpului omenesc Michelangelo si-a dorit sa cunoasca ce este in interior asumandu-si riscul de a studia pe cont propriu, realizand disectii intr-o perioada in care acest lucru nu era tocmai la indemana. Apoi, dupa 1989, am avut sansa sa admir Pieta si sa raman uluit vazand cum un bloc de marmura a fost transformat intr-o opera de arta atat de expresiva.

Michelangelo mi-a reaparut in memorie in cautarile de informatii privind proiectarea incaltamintei ortopedice, atunci cand credeam ca aceasta este suficient sa fie functionala, nu si frumoasa. Aceste cautari au inceput prin anul 2002, dupa programul de lucru si nu se desfasurau  prin biblioteci pentru ca acolo informatia nu era (si inca nu este) disponibila ci prin Internet Cafe-uri intr-un fum de tigara gros si in zgomotul asurzitor al fundalului muzical repetat la infinit specific jocurilor video de la acea vreme. Astfel, am descoperit ortezele pentru picior  realizate prin alte tari in cadrul unor profesii care in 2018 inca nu exista in  Romania, respectiv ‘podiatry‘ si ‘pedorthics‘  (ultima avand alte doua asociatii profesionale reprezentative in Australia si SUA ). M-a atras faptul ca pentru a prescrie si realiza o orteza pentru picior – un dispozitiv medical aparent simplu si fara mari variatii de forma –  ai nevoie sa cunosti piciorul nu numai la exterior ci in special in interior prin intermediul anatomiei functionale si biomecanicii. Tot asa precum Michelangelo, pentru a da expresie exteriorului corpului a cautat sa inteleaga ce este in interiorul sau!

Acum, imaginati-va ca aveti in fata un bloc paralelipipedic de lemn (fie si virtual) si incercati sa sculptati din el perechea de calapoade asimetrice a incaltamintei ortopedice a acelei femei pentru care  forma frumoasa a incaltamintei a fost tot timpul un vis imposibil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *